Schuldbemiddelaars en andere maatschappelijk werkers worden regelmatig geconfronteerd met personen die emotioneel “verstoord” zijn, psychologisch “ontregeld” of zich “vreemd” gedragen. Termen zoals “schizofrenie”, “borderline persoonlijkheidsstoornis”, “bipolaire stoornis” en “persoonlijkheidsstoornissen” worden soms gebruikt, maar geven ons vaak niet genoeg houvast om deze mensen adequaat te begeleiden.
Deze opleiding zal de volgende vragen behandelen:
- Hoe om te gaan met de agressie van een cliënt? Met zijn wanen of hallucinaties? Met zijn apathie of agitatie? Met zijn obsessies? Met zijn destructief gedrag?
- Wat kan er van hem geëist worden?
- Wat zijn de grenzen van onze begeleiding?
De doelstellingen van deze opleigind zijn :
- Een beter begrip krijgen van verschillende “mentale ziektes”.
- Handvatten ontwikkelen voor relationele omgang met mensen die lijden aan “mentale ziektes”.
- Herkennen van helpende en niet-helpende houdingen.
- De grenzen van onze begeleiding verduidelijken
Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van psychiatrische en psychotherapeutische zorgsystemen en samenwerkingsverbanden te ontwikkelen.
Deze opleiding richt zich vooral op de praktijk.
Situaties die door de deelnemers zijn ervaren, zullen worden besproken om de juiste houdingen te identificeren en te bevorderen, en te voorkomen welke houdingen niet effectief zijn. Het uitgangspunt is om vanuit concrete ervaringen te vertrekken en hierop terug te komen met nieuwe inzichten. Het doel van de opleiding is dat deelnemers met bruikbare ideeën en antwoorden op hun praktijkuitdagingen naar huis gaan.