Belangenbehartiging Onderzoek en advies Advies – De hervorming van de tuchtprocedure tegen gerechtsdeurwaarders

Advies – De hervorming van de tuchtprocedure tegen gerechtsdeurwaarders

Bijgewerkt op — Inhoudsjaar : 2023

Op 01/01/2024 is een nieuwe hervorming van de tuchtprocedure voor gerechtsdeurwaarders van kracht geworden.

De tekst bevat immers talrijke verwijzingen naar interne reglementen (een voor het Auditoraat en een voor de Tuchtraad) die door de Koning moeten worden goedgekeurd en die nog niet klaar zijn.

De belangrijkste wijzigingen voor gerechtsdeurwaarders zijn:

  • De oprichting van een auditoraat dat tot taak heeft de zaak gedurende de hele procedure te volgen, waar in de huidige procedure het gedeelte “à charge” aan de klager werd overgelaten.
  • De “federalisering” van de procedure aangezien er slechts één auditoraat en één tuchtraad op nationaal niveau zullen zijn, waar er vroeger een tuchtcommissie per hof van beroep was.
  • De invoering van bepaalde termijnen die de procedure in de tijd moeten beperken. Dit is een positief punt, aangezien er momenteel geen enkele termijn is voorzien, noch voor het onderzoek van de klacht door de NKGB, noch voor het werk van de tuchtcommissie.
    Er bestaat echter nog steeds onduidelijkheid over hun uitgangspunt

Anderzijds, constateren wij een zekere achteruitgang ten opzichte van de vroegere bepalingen

  • De rol van de klager wordt louter herleid tot die van klokkenluider, die bijvoorbeeld zijn klacht niet langer rechtstreeks aan het tuchtcollege kan voorleggen als de auditeur er geen gevolg aan geeft. Hij verliest ook het recht om in beroep te gaan.
  • De aanwezigheid van een lid dat geen gerechtsdeurwaarder is, werd in de nieuwe versie geschrapt, zodat de “nieuwe” Tuchtraad alleen bestaat uit een rechter en gerechtsdeurwaarders, wat het beeld van “rechtspraak door gelijken” in stand houdt en nog versterkt.
  • Bepaalde problemen die we konden vaststellen bij de behandeling van eerdere klachten werden niet in aanmerking genomen.

Bovendien is de tekst soms onduidelijk over de stappen van de procedure. Deze vaagheid zal hopelijk worden weggenomen in de interne reglementen waaraan momenteel wordt gewerkt.

Voor een meer technische analyse, artikel per artikel, verwijzen wij u naar de werknota die wij samen met andere actoren in de strijd tegen overmatige schuldenlast hebben opgesteld. Het is de bedoeling dat de werknota de basis vormt voor een bespreking met de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. (alleen in het Frans)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.