Belangenbehartiging Persberichten en opiniebijdragen Persbericht – Verschillende organisaties dringen aan op een betere omkadering van “het gokbeleid”

Persbericht – Verschillende organisaties dringen aan op een betere omkadering van “het gokbeleid”

Bijgewerkt op — Inhoudsjaar : 2024

Gepubliceerd op 13 februari 2024

De ondertekenende organisaties merken op dat uit het jaarverslag 2022 van de kansspelcommissie kan worden afgeleid dat sinds 2018 het aantal personen met een online spelersrekening bij één of meer operatoren is bijna verdubbeld (in 2018 bezaten nog maar 343.846 spelers zo’n spelersrekening, in 2022 gaat dit al om 634.845 personen). Ook het daggemiddelde van het aantal online spelers stijgt (van 63.122 spelers in 2018 naar 141.225 spelers in 2022)..

Ook het financieel plaatje doet de wenkbrauwen fronsen. De kansspelmarkt noteerde in 2021 immers een totaal aan online inzetten van € 17.780.000.0001Als we naar het geheel van de kansspelmarkt kijken, werd er in België in 2021 zelfs 23.3 miljard Euro ingezet. Dat is een stijging met 4 miljard in vergelijking met 2018.

Rekening houdende met het gemiddelde aantal dagelijkse spelers in dat jaar van 136.888, zou een gemiddelde speler per speldag 355 euro inzetten. Hiermee zit de gemiddelde daginzet ver boven de “grens van de maximale weekinzet by default (200 EUR per week)” zoals deze is vastgesteld in het Koninklijk Besluit van 2022 (maximum 200 euro per week/site), door veel spelers systematisch wordt verhoogd en/of dat veel
spelers op veel verschillende sites spelen.

De ondertekenende organisaties vinden deze trends gevaarlijk. Al zijn er mensen die het zich financieel kunnen permitteren, online zijn de gevaren te groot voor een veel grotere groep kwetsbaren.

De consumentenorganisaties erkennen dat de regering de laatste jaren een aantal maatregelen heeft genomen om de kansspelmarkt beter te omkaderen, en daardoor de spelers beter te beschermen. Maar bijkomende maatregelen zijn nodig.

De bestaande maatregelen, die voor een groot stuk uitgaan van zelfregulering, werken in de praktijk niet.

Deze organisaties zijn weliswaar tevreden dat het parlement vorige week het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen heeft gestemd. Vooral het feit dat de leeftijdslimiet voor kansspelen op 21 jaar komt te staan, is een grote stap voorwaarts.

1. Het uitwerken van een centrale spelersdatabank beheerd door de kansspelcommissie.

Deze maakt het opvolgen van de inzetlimieten over de websites heen, veel makkelijker. Bovendien biedt dit ook betere opvolg- en zorgmogelijkheden.

Tenslotte is dergelijk register ook een ideale opportuniteit om (mits anonimisering) kwaliteitsvol onderzoek naar de gokproblematiek te kunnen voeren.

4. Deze grenzen dienen strikter te worden bepaald voor personen onder de 25 jaar.

Bijkomende begrenzingen voor jongeren zijn immers essentieel om hen later voor dergelijke verslavingen te behoeden;

2. Handhaving van de regels is essentieel;

Daarom we dringen dan ook aan op bijkomende investeringen bij de controle-organen;

5. Een verbod voor de meest risicovolle spelen (vb. live betting, slots en roulettespelen).

Ook de autoplay functie (die het speltempo versnelt), kan een spel bijzonder risicovol maken. Dergelijke autoplays zouden eveneens verboden moeten worden.

Het vergunningenbeleid dient aangescherpt te worden om zo het aanbod (aantal vergunningen, aantal spelen of spelers/vergunning) verder te beperken;

7. Personen die op de officiële lijst van wanbetalers (CKP-register) staan, dienen automatisch op de EPIS lijst te komen.

Momenteel voorziet de wetgever enkel in een controle van het CKP bij aanvragen tot het verhogen van de speellimiet.

3. Er is eveneens nood aan bijkomende begrenzingen. Er is nood aan extra bijkomende moderatoren.

De goksites laten momenteel de speler wel toe dat hij zelf grenzen (vb. dagelijks verlies) instelt, maar praktijk wijst uit dat dergelijke zelfregulering niet effectief is in de strijd tegen gokverslavingen.

6. Ook personen die in een vrijwillig schuldbemiddelingstraject zitten, zoudenzo moeten belet worden hun spellimiet te verhogen;

De rol van de banksector, en die van andere betalingsinstellingen dient eveneens verder te worden bekeken (payment blocking onder meer, maar ook het verbieden van betalingen op een prepaidkaart via een systeem van kredieten);

Een striktere omkadering van loyauteitsprogramma’s is nodig.
Verlaving is geen loyauteit.


DIT standpunt wordt gesteund door de volgende organisaties: ACLVB, ACV, BAPN,
Beweging.net, Steunpunt voor diensten van Schuldbemiddeling BHG, FGTB,
Gezinsbond, OCE, Solidaris, Testaankoop, VSZ

  • 1
    Als we naar het geheel van de kansspelmarkt kijken, werd er in België in 2021 zelfs 23.3 miljard Euro ingezet. Dat is een stijging met 4 miljard in vergelijking met 2018.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.