Februari 2023

De krant van de schuldbemiddelaars

De Krant van januari-februari 2023

Hallo iedereen,

2023, het is winter en een verse nieuwskrant is net aangekomen in uw mailbox.

In dit nummer vind je volgende punten:

OPLEIDING :

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor volgende opleidingen:

Aarzel niet om je in te schrijven door te klikken op de opleiding waarin je geïnteresseerd bent.

ROL ALS VAKVERENIGING:

CONFERENTIE-DEBATTEN EN RONDE TAFELS:

Op 16 februari vond de vergadering met de gerechtelijke schuldbemiddelaars plaats. We waren met meer dan 50 personen in de grote zaal van Brussel-Laïque om de samenwerking tussen minnelijke en gerechtelijke bemiddelaars te bespreken. Het verslag is in voorbereiding.

Ook de verslagen van de vergadering met de Brusselse Ombuds(wo)man en de Grote Studiedag zijn in voorbereiding. De slides van de presentatie van de Juridische Actualiteiten van januari zijn reeds beschikbaar op volgende link. (alleen in het Frans)

Voor de volgende Conferentie-Debatten zullen we de invorderingsdiensten van de belangrijkste Brusselse ziekenhuizen (op 30/03) en de FOD Financiën (op 27/04) verwelkomen.
U kunt zich nu al inschrijven voor de Ronde Tafel op 30/03 door HIER te klikken.

VERDEDIGING VAN DE BELANGEN VAN DE SECTOR:

Wij blijven samenwerken met onze Vlaamse (SAM) en Waalse (Observatoire du Crédit et de l’Endettement) partners en met het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) om gemeenschappelijke aanbevelingen voor de hele sector voor te stellen.  Binnenkort zullen wij u die met betrekking tot de gerechtelijke invordering kunnen meedelen.

ROL ALS JURIDISCH BIJSTAND:

GEKOZEN VRAAG:

Deze keer hebben we aandacht besteed aan energieschulden en de naleving van de grens van 55 euro voor minnelijke invordering. Helaas moesten we vaststellen dat de meeste leveranciers deze limiet vaak overschreden en de rekening gewoon corrigeerden in geval van betwisting. Daarom hebben wij een artikel geschreven waarin deze verplichting in detail wordt beschreven, evenals de standaardargumenten die bij betwisting moeten worden gebruikt.

Een ander probleem is de afwezigheid van een ontvangstbewijs bij een aanvraag aan het OCMW. In het volgende artikel vindt u een herinnering aan de wet en verschillende standaardbrieven die nuttig kunnen zijn.

OPVOLGING VAN DE LAATSTE JURIDISCHE ONTWIKKELINGEN:

Het voornaamste juridische nieuws en andere voor de sector nuttige informatie wordt a rato van ongeveer 2 publicaties per week opgenomen in de rubriek "juridisch nieuws in het kort". Aarzel niet om het van tijd tot tijd te raadplegen.

PREVENTIE ROL:

De preventiecampagne "TropdeDettes.be" werd gelanceerd op sociale netwerken en het is nog steeds mogelijk om materiaal hier te bestellen. Als u nog niet weet wat deze campagne inhoudt, kunt u de website www.tropdedettes.be bezoeken.

In het kader van deze campagne hebben we ook een informatieblad met uitleg over Schuldbemiddeling voor schuldeisers, aangepast, omdat we gemerkt hebben dat schuldeisers vaak niet weten wat het werk van een dienst schuldbemiddeling inhoudt. Deze folder kunt u HIER downloaden (alleen in het Frans).

Veel leesplezier.

Contact

Hebt u vragen, suggesties, opmerkingen... ? , aarzel niet contact met ons op te nemen via info@steunpuntschuldbemiddeling.be.